סכרת הריונית

כ-3-5% מהנשים ההרות מפתחות סכרת הריונית. בישראל כ- 5800 נשים בממוצע לוקות מידי שנה בסכרת הריונית. סכרת הריונית היא סכרת המופיע פעם ראשונה בהריון. במצב זה גוף האישה ההרה לא מנצל טוב פחמימות ורמות הסוכר בדמה עולות למעל הרמה התקינה.



מאת: אורנית יונה, תזונאית קלינית B.Sc, ברשת סטודיו C , סניף רמת-גן. www.studioc.co.il


סכרת הריונית

כ-3-5% מהנשים ההרות מפתחות סכרת הריונית. בישראל כ- 5800 נשים בממוצע לוקות מידי שנה בסכרת הריונית. לפני שאסביר מהי סוכרת הריונית וכיצד ניתן לטפל בה ולמנוע סיכונים נוספים לאם ולעובר אני רוצה לתת רקע קצר בנושא:


מהי סוכרת?

הסוכר משמש לנו בגוף לאנרגיה והוא נמצא בכל מזון כמעט ובייחוד בקבוצת הפחמימות. ברגע שאכלנו הסוכר נספג לנו לדם ומהדם הוא צריך לעבור לאיברים השונים ולספק להם אנרגיה.

מי שאחראי להכניס את הסוכר מהדם לאיברים הוא הורמון בשם "אינסולין" המיוצר בלבלב. ברגע שסוכר נכנס לדם, אינסולין מופרש, הגוף מזהה את האינסולין ופותח את השער לסוכר להיכנס לתאים.

בסוכרת סוג 2 שדומה יותר לסוכרת ההריונית, הגוף מתעלם מהפרשת האינסולין מצב הנקרא עמידות לאינסולין והסוכר נשאר בדם ומסכן את בריאותינו.


מה קורה בהריון?


סכרת הריונית היא סכרת המופיעה פעם ראשונה בהריון. במצב זה גוף האישה ההרה לא מנצל טוב פחמימות ורמות הסוכר בדמה עולות למעל הרמה התקינה.

החל מהשבוע ה-20 השליה מפרישה הורמונים אשר יוצרים עמידות לאינסולין וככל שמתקדם ההיריון האישה צריכה להפריש כמות גדולה יותר של אינסולין פי 2-3 ממה שנדרש לה בתחילת ההיריון.

יתרון העמידות לאינסולין בהיריון מבטיח אספקה סדירה של סוכר מדם האם ישירות אל העובר, אולם נשים שאינן מצליחות לייצר כמויות גבוהות אלו של אינסולין, מפתחות סוכרת הריונית.

החדשות הטובות הן שהסוכרת נעלמת תוך מספר ימים לאחר הלידה אצל 98% מהנשים הסובלות ממנה.


מהם הסיכונים?


עובר אשר נחשף לסוכרת בעודו ברחם, חשוף לרמות גבוהות של אינסולין אשר גורמות לעלייה מוגברת שלו במשקל ולהיוולדותו במשקל לידה גבוה מדי אשר מצריך לידה מכשירנית או ניתוחית.

הוא עלול לסבול מחוסר בשלות של הריאות, רמות נמוכות של סידן ומגנזיום, צהבת יילודים ורמות נמוכות מידי של סוכר לאחר הלידה. בנוסף הוא נמצא בסיכון גבוה יותר לסוכרת ולהשמנה בהמשך חייו בתור ילד או מבוגר.


אצל האם סוכרת לא מאוזנת יכולה לגרום לריבוי מי שפיר, ללחץ דם גבוה, זיהומים בדרכי המין והשתן וללידה טראומטית. בנוסף, נמצא כי לנשים הסובלות מסוכרת הריונית סיכון של כ- 50% לחלות בסוכרת מסוג 2 בתוך 16 שנים.

הסיכון לכך עולה אצל נשים שנזקקו לאינסולין בהריון, אצל נשים הסובלות מהשמנת יתר ואצל נשים אשר במשפחתן מקרים של סוכרת סוג 2.


מה עושים?


ברגע שאובחנת כבעלת סוכרת הריונית, הטיפול הראשוני חייב להיות תזונתי ויש לפנות בהקדם לדיאטנית שתרכיב לך תפריט ותנחה כיצד לאכול. ברוב המקרים ניתן לטפל בעזרת דיאטה בלבד.


מומלץ לבצע בדיקות סוכר בעזרת מכשיר בשם גלוקומטר שינתן על ידי הרופא, כך תוכלי לראות אילו מזונות מעלים לך את הסוכר מעל המומלץ ואילו לא ולעזור לעצמך לאזן את הסוכר בדם.

ככל שתבדקי יותר פעמים ביום ולאורך זמן כך תכירי את הגוף שלך ויהיה לך קל יותר לטפל בסוכרת.

את הבדיקות מומלץ לעשות פעם אחת בצום בבוקר וכשעה לאחר כל ארוחה. בצום רצוי שרמות הסוכר יהיו מתחת ל – 95, שעה לאחר הארוחה מתחת ל – 140 וכשעתיים לאחר הארוחה מתחת ל– 120.


מה לאכול?


איך ניתן לשלב פחמימות בתפריט? (הנחיות כלליות ולא מחליפות ייעוץ תזונתי)


מנת פחמימה שווה לכ- 1 פרוסת לחם או 3 כפות ביתיות של אורז/פתיתים/תירס/ קטניות וכו'

מנת פחמימה שווה לפרי 1 בינוני או חצי תפוח אדמה או חצי בטטה בינוניים.


באופן כללי מומלץ שיהיו לך ביום כ- 3 ארוחות עיקריות (לדוגמא: בוקר צהריים וערב) המכילות עד 2 מנות פחמימה כלומר עד 2 פרוסות לחם או עד 6 כפות תוספת או פרוסה + 3 כפות תוספת ובארוחות הביניים עד מנה אחת – פרוסה + ממרח או פרי או חטיף אנרגיה וכדומה.


מה לגבי פעילות גופנית?


מחקרים מראים כי פעילות גופנית סדירה לפני ובמהלך ההריון מורידה את הסיכון לחלות בסכרת הריונית אצל נשים עם השמנת יתר (bmi מעל 33) ומסייעת לאיזון סוכר אצל נשים עם סכרת הריון.